restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jednakowoż także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i piękne zabytki – to również kuchnia oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar przepysznych regionalnych składników – podróżnicy zwykle wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.