Bardzo dobrą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który doskonale połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jakkolwiek które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Na ogół jest tak, że najprawidłowiej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o słusznej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie w Krakowie
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest bezmiar różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak również Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość poprawnie z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.