Wybór pomiędzy kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, którą daje nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele porządniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej luksusowy rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa Jamajka Blue Mountain
Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki i po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.